» Schrijnwerk |
» Pleisterwerken |
» metsel en betonwerken |
» Terrassen en opritten |
Onderhoud keramische tegels :
U heeft gekozen voor keramische tegels? Dan hebt u gekozen voor een onderhoudsvriendelijk product! Toch hebben ook keramische tegels op tijd en stond onderhoud nodig. Hier geven we u een paar tips. Let wel: deze tips zijn vooral van toepassing op grestegels. Terracotta-, cement- en granitotegels vragen specifiek onderhoud.
Na de plaatsing: verwijder de cementsluier
Na het schoonmaken van uw nieuwe vloer kan er soms een cementsluier op blijven hangen. Die is bijna onzichtbaar, maar geeft uw vloer een lichte valse glans. Als u de cementsluier niet op tijd verwijdert, wordt uw vloer onderhouden erg moeilijk. Daarom raden we aan om uw vloer altijd met cementsluierverwijderaar te behandelen na een drietal weken uw vloertegel enkel met water te poetsen. Goede producten zijn bijvoorbeeld Berdy (www.berdy.be) en Lithofin (www.tegeldokter.be). Pas echter op bij het gebruik:
Maak het oppervlak altijd vooraf nat
Dweil nooit grote oppervlakten in één keer
Vermijd contact met natuursteen
Wekelijks onderhoud
Een open keuken, lichtinval door grote glaspartijen of een grote open ruimte zetten uw vloer extra in de kijker. Daardoor ziet u storende strepen, lijnen of vlekken des te sneller. Correct onderhoud zorgt voor een streeploos resultaat. Gebruik daarom altijd vloerzeep specifiek voor keramische tegels en poets vooral met de correcte dosis: niet te weinig maar zeker ook niet te veel. Anders blijven er sporen achter op uw vloer.
Hoe dweil ik mijn keramische tegels?
Neem 2 emmers lauw water (1 met reiniger en 1 zonder reiniger om te spoelen)
Dweil met vloerzeep (1 à 2 dopjes), maximum 5 m² in één keer
Trek het water af met een trekker
Dweil de vloer nog eens nat met het propere spoelwater
Dweil dan nog eens met een uitgewrongen dweil
Intensieve reiniging om de drie maanden of bij vlekken
Zijn er vlekken op uw vloer die niet aan cementsluier te wijten zijn? Dan verwijdert u die het beste met een extra krachtige reiniger. Ook bij normaal onderhoud is het goed om elke drie maanden één keer te reinigen met een intensiefreiniger. Zo verwijdert u overtollige zeepresten.
Aandachtspunten:
Om de juiste dosering te bepalen reinigt u het beste eerst één tegel met het product. Als het resultaat goed is, bent u zeker dat het product geschikt is voor uw vloer
Behandel nooit grote oppervlakten in één keer
Spoel altijd zeer goed na met warm water
Laat het product nooit opdrogen zonder te spoelen
Onderhoud natuursteen tegels :
Na de plaatsing
De dag nadat uw nieuwe vloer geplaatst is, poetst u de vloer het beste met water en vloerzeep. Als er nog een cementsluier overblijft, kunt u die het best verwijderen met een middel dat specifiek daarvoor bestemd is, bijvoorbeeld Lithofin cementsluierverwijderaar of Berdy vuiloplosser.
Wekelijks onderhoud
Gebruik altijd een natuurlijke vloerzeep en poets met de correcte dosis: niet te weinig maar zeker niet te veel. Anders blijven er sporen achter op uw vloer.
Hoe dweil ik mijn natuursteentegels?
Neem 2 emmers lauw water (1 met reiniger en 1 zonder reiniger om te spoelen)
Dweil met vloerzeep (1 à 2 dopjes), maximum 5 m² in 1 keer
Trek het water af met een trekker
Dweil de vloer nog eens nat met het propere spoelwater
Dweil dan nog eens met een uitgewrongen dweil
Vermijd zand
Op natuursteen zijn zandkorrels zoals schuurpapier. De korreltjes kunnen de glans beschadigen. Zorg daarom voor een stofwerend tapijt in de inkom en veeg zand tijdig weg.
Extra behandeling tegen vocht en vlekken
Om uw natuursteentegels beter bestand te maken tegen vocht en vlekken kunt u ze extra behandelen. Poreuze steensoorten kunt u best impregneren. Breng een vocht- en oliewerend product gelijkmatig aan en verwijder het overtollige product voordat het droogt.